Čo je ľadové víno

Ľadové víno je zriedkavý a vynikajúci produkt, ktorého korene majú viac než dvestoročný pôvod v Európe. Nemecko bolo prvou krajinou, kde sa toto víno začalo vyrábať. Jeho vznik, ako to s niektorými vynálezmi býva, bol úplne náhodný. V zime roku 1794 zastihol chudobných farmárov v Franconii nečakaný mráz.

Namiesto toho, aby lamentovali nad zmrznutým hroznom, a taktiež preto, že boli veľmi šetrní, vyrobili víno aj zo zmrznutého hrozna. Výsledkom toho bolo maličké množstvo medovo chutiaceho nektáru, ktorý mal vynikajúcu chuť, vyváženú aciditu a nepodobal sa ničomu, čo bolo doteraz vyprodukované.

Toto víno pomenovali Eiswein, ľadové víno.

Ľadové víno je vzácne

Keďže nie každá zima v Nemecku a Rakúsku je vhodná na výrobu ľadového vína, toto víno je veľmi vzácny produkt.

Kanadská provincia Ontario má výhodu, že jej zimné klimatické pomery od novembra do februára umožňujú vyrábať ľadové víno každoročne. Strapce hrozna ponechané na viničoch dokonale premrznú a pri teplote poklesnutej najmenej na -8 stupňov Celsia sa môžu začať zberať. Hrozno obsahuje asi 80 % vody.

Pri jeho lisovaní zamrznute kryštáliky vody ostávajú v bobuliach a vyteká len malé množstvo koncentrovanej, veľmi sladkej šťavy s vysokým obsahom trieslovín, kyselín a aromatických látok, čo je pre výrobu kvalitného ľadového vina žiadané.

Samozrejme produkcia ľadového vína nie je taká jednoduchá. Ontarijsky farmár vlastne ide proti prírode, keď necháva svoje hrozno visieť vo vinohrade dlhšie než do septembra alebo do októbra, kedy býva obyčajne zber úrody. Toto sladučké hrozno je v zime potravou pre hladné vtáky a divu zver. Taktiež dážď, krupobitie a silný vietor môžu veľmi znehodnotiť a poškodiť hrozno, ktoré môže začať opadávať. O hrozno musí byť veľmi dobre postarané aj počas zberu. Nesmie rozmrznúť pred tým, ako sa lisuje , inak by voda zriedila sladkú a tuhú šťavu. Nie každé hroznové odrody sú vhodne na výrobu ľadového vína. Skúsenosť ukázala, že hrozno s hrubšou šupkou, ako sú odrody Vidal a Riesling, sú na produkciu ľadového vína najlepšie.

Hotové ľadové víno ma jedinečnú a neopakovateľnú chuť.

Niekedy máva koncovku medovo – broskyňovú, marhuľovú alebo dokonca pripomína chuť tropického ovocia. Ľadové víno je mimoriadne vhodne ako dezert po dobrom jedle. Je to naozaj lahodná pochúťka.

Ontariské ľadové víno produkované v miestnych vinárňach patrilo kedysi medzi jedno z najväčších tajomstiev vo vinárenskom svete. Ľadovému vínu sa po prvý krát dostalo oficiálneho ocenenia na súťaži za odrodu z roku 1983. Kvalita vína sa výrazne zlepšovala. V roku 1991 bolo 12 druhov ľadového vina vyrobeného v kanadskom Ontariu zaradených do súťaže Intervin International Wine Competition v New Yorku a všetky vyhrali zlatu medailu. Žiadne iné víno z inej krajiny na tejto súťaži zlatu medailu nedostalo.

Kanadské ľadové víno sa týmto stalo držiteľom svetového rekordu za najviac zlatých medailí za víno vyrobené v tom istom regióne. Veľa druhov ľadového vína vyrobeného v Ontariu úspešne pokračuje na medzinárodných súťažiach a dostáva sa na pozíciu jedného z najlepších ľadových vín na svete. Ľadové víno je veľmi vzácny a luxusný produkt. Jeho vkusne balenie, zaujímavý tvar fľaše a umelecky poňatá etiketa ho predurčuje ako mimoriadne vhodný darček na každú slávnostnú príležitosť.

Ikona
Distribúcia

Sme jediný distribútor

Ikona
Jedinečnosť

Výnimočná
chuť

Ikona
Predaj

Predaj vína
od 1 kusu

Ikona
Reštaurácia

Výhodne pre
reštaurácie