Čo je ľadové víno
Ľadové víno je zriedkavý produkt s vynikajúcou chuťou. Jeho korene v Európe majú viac než dvestoročný pôvod. Prvou krajinou na svete, kde sa toto víno začalo vyrábať, bolo Nemecko.
Jeho vznik, ako to zvyčajne s objavmi býva, bol úplne náhodný. V zime roku 1794 zastihol chudobných farmárov v Franconii nečakaný mráz.
Namiesto toho, aby lamentovali nad zmrznutým viničom, a taktiež preto, že boli veľmi šetrní, vyrobili víno aj zo zmrznutého hrozna. Výsledkom toho bolo maličké množstvo nektáru s vynikajúcou medovou chuťou a vyváženou aciditou. Nepodobal sa ničomu, čo bolo doteraz vyprodukované.
Toto víno pomenovali Eiswein, ľadové víno.
Benefit kanadskej provincie Ontario spočíva v tom, že jej zimné klimatické pomery od novembra do februára umožňujú vyrábať ľadové víno každoročne.
Strapce hrozna ponechané na viničoch dokonale premrznú a pri teplote s poklesom najmenej na -8 stupňov Celzia sa môže začať zber. Hrozno obsahuje asi 80 % vody.
Pri jeho lisovaní ostávajú zamrznuté kryštáliky vody v bobuliach a vyteká len malé množstvo koncentrovanej, veľmi sladkej šťavy s vysokým obsahom trieslovín, kyselín a aromatických látok. Práve to je pre výrobu kvalitného ľadového vína žiadané.
Samozrejme, produkcia ľadového vína nie je jednoduchá. Ontarijsky farmár ide proti prírode, keď necháva svoje hrozno visieť vo vinohrade dlhšie než do septembra alebo do októbra, kedy býva obyčajne zber úrody. Toto sladučké hrozno je v zime potravou pre hladné vtáky a divú zver.
Taktiež dážď, krupobitie a silný vietor môžu hrozno veľmi znehodnotiť a poškodiť, ktoré môže následne začať opadávať. O hrozno musí byť veľmi dobre postarané aj počas zberu. Nesmie rozmrznúť predtým, ako sa začne lisovať, inak by voda zriedila sladkú a tuhú šťavu. Nie každé hroznové odrody sú vhodné na výrobu ľadového vína. Skúsenosť ukázala, že hrozno s hrubšou šupkou, ako sú odrody Vidal a Riesling, sú na produkciu ľadového vína najlepšie.
Ako chutí ľadové víno
Hotové ľadové víno ma jedinečnú a neopakovateľnú chuť. Niekedy máva medovo-broskyňové či marhuľové zakončenie, ba dokonca môže chuťou pripomínať tropické ovocie. Ľadové víno je mimoriadne vhodné ako dezert po dobrom jedle. Je to naozaj lahodná pochúťka.
Ontarijské ľadové víno produkované v miestnych vinárňach patrilo kedysi medzi jedno z najväčších tajomstiev vo vinárenskom svete. Ľadovému vínu sa po prvýkrát dostalo oficiálneho ocenenia na súťaži za odrodu z roku 1983. Kvalita vína sa, samozrejme, rokmi výrazne zlepšovala.
V roku 1991 bolo do súťaže Intervin International Wine Competition v New Yorku zaradených 12 druhov ľadového vína vyrobeného v kanadskom Ontariu. Všetky vyhrali zlatú medailu. Žiadne iné víno z inej krajiny na tejto súťaži v tomto roku zlatú medailu nedostalo.
Ocenenia
Kanadské ľadové víno sa stalo držiteľom svetového rekordu za najviac zlatých medailí za víno vyrobené v tom istom regióne. Veľa druhov ľadového vína vyrobeného v Ontariu úspešne pokračuje na medzinárodných súťažiach a dostáva sa na pozíciu jedného z najlepších ľadových vín na svete.
Ľadové víno je veľmi vzácny a luxusný produkt. Jeho vkusné balenie, zaujímavý tvar fľaše a umelecky poňatá etiketa ho predurčuje ako mimoriadne vhodný darček na každú slávnostnú príležitosť.

Vyberte si z našej aktuálnej produkcie ľadových vín