Ľadové víno pestované v Kanade

Kanada je krajinou zimy, snehu a ľadu. Je vôbec možné obrábať a pestovať v Kanade vinič? Na prekvapenie mnohých ľudí je odpoveďou produkcia kanadského vína a hlavne kanadského ľadového vína. V tomto článku vám preto priblížime pestovanie a produkciu ľadového vína v Kanade.

Ľadové víno pestované v Kanade

Kanada je krajinou zimy, snehu a ľadu. Je vôbec možné obrábať a pestovať v Kanade vinič? Na prekvapenie mnohých ľudí je odpoveďou produkcia kanadského vína a hlavne kanadského ľadového vína.

Kanada a oblasti vhodné na pestovanie viniča

V druhom najrozľahlejšom štáte na svete sa nachádzajú iba dve oblasti vhodné na pestovanie viniča. Sú nimi oblasti Okanagan v štáte Britská Kolumbia a Niagara v štáte Ontário. 

Oba tieto regióny sú považované za chladné, podobne ako známe vinárske oblasti s chladnejšou klímou v Burgundsku – Francúzska oblasť, Nemecku, Rakúsku, Oregone v USA a na Novom Zélande. 

Tieto územia s väčšími teplotnými rozdielmi medzi zimným a letným obdobím sú vhodné na pestovanie odrôd, ako sú napríklad Chardonnay, Pinot Noir a Riesling. Vína z chladnejších oblastí sú viac aromatické a majú vyššiu kyselnatosť. Výrobcovia vína vedia, že v chladnejších regiónoch vyrobia z dopestovaného hrozna ľahšie vína s ovocnou príchuťou, naproti tomu v teplých oblastiach vyprodukujú ťažšie vína.

Oblasť Niagara

Oblasť Niagara, odkiaľ pochádza víno z dielne Buffalo Hunter Winery, sa rozprestiera pri jazere Ontário. Obrovská masa vody jazera má najväčší vplyv na tento región vhodný na pestovanie ovocia. Počas leta sa voda zohreje, a tým udržuje konštantnú teplotu až do zimného obdobia v celej oblasti. Vďaka tomu umožňuje ovocným stromom a viničom dozrieť. Jarné a jesenné obdobie na tomto území prakticky neexistuje a po teplých dňoch nasleduje chladné obdobie. 

Tento prechod je azda najvhodnejší pre pestovanie hrozna na ľadové víno. Bobule hrozna majú vďaka dlhým a teplým letným dňom čas dokonale dozrieť. V zimnom období sa hrozno dostatočne dehydruje a nízke teploty, ktoré v tejto oblasti dosahujú až do -20 stupňov, zmrazia aj posledné molekuly vody v strapcoch hrozna. 

Pri lisovaní tak vyteká zo stlačeného hrozna čistá hroznová šťava, ktorá často pripomína tečúci med. Táto tekutina dosahuje viac ako 45 jednotiek brixu. Tento vysoký podiel cukru pomáha pri vykvasení vyššieho percenta alkoholu, čoho dôkazom je minimálne množstvo alkoholu v našich vínach, až 11 a viac percent.

Práve preto patrí Kanade svetové prvenstvo v pestovaní, výrobe a exporte ľadového vína na svete.