Ľadové víno v kocke

Ľadové víno je zriedkavý produkt, ktorého korene v Európe siahajú do obdobia spred 200 rokov. Nemecko bolo prvou krajinou, kde sa toto víno začalo vyrábať. Jeho vznik, ako to v prípade niektorých objavov býva, bol úplne náhodný.

História

Ľadové víno je zriedkavý produkt, ktorého korene v Európe siahajú do obdobia spred 200 rokov. Nemecko bolo prvou krajinou, kde sa toto víno začalo vyrábať. Jeho vznik, ako to v prípade niektorých objavov býva, bol úplne náhodný.

V zime roku 1794 zastihol chudobných farmárov v Franconii nečakaný mráz. Namiesto toho, aby lamentovali nad zmrznutým viničom, a taktiež preto, že boli veľmi šetrní, vyrobili víno aj zo zmrznutého hrozna. Výsledkom toho bolo maličké množstvo medovo chutiaceho nektára, ktorý mal okrem vynikajúcej chuti aj vyváženú kyslosť. Nepodobal sa ničomu, čo bolo doteraz vyprodukované. 

Toto víno pomenovali eiswein ako ľadové víno. Keďže nie každá zima v Nemecku a v Rakúsku je vhodná na výrobu ľadového vína, toto víno je veľmi vzácny produkt.

Prečo Kanada

Kanadská provincia Ontario má tú výhodu, že jej zimné klimatické pomery od novembra do februára umožňujú vyrábať ľadové víno každoročne. Strapce hrozna ponechané na viničoch dokonale premrznú a pri teplote poklesnutej najmenej na -8 stupňov Celzia sa môžu začať zberať. 

Hrozno obsahuje asi 80 % vody. Pri jeho lisovaní ostávajú zamrznuté kryštáliky vody v bobuliach, pričom z nich vyteká len malé množstvo koncentrovanej, veľmi sladkej šťavy s vysokým obsahom trieslovín, kyselín a aromatických látok. Práve to je pre výrobu kvalitného ľadového vína žiadané.

Ľadový risk

Samozrejme, produkcia ľadového vína nie je taká jednoduchá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ontárijský farmár vlastne ide proti prírode, keď necháva svoje hrozno visieť vo vinohrade dlhšie než do septembra alebo do októbra, kedy býva obyčajne zber úrody. 

V zime je toto sladučké hrozno veľkým lákadlom pre hladné vtáky a divú zver. Taktiež dážď, krupobitie a silný vietor môžu hrozno znehodnotiť a poškodiť, pričom následne môže začať opadávať. 

Takisto treba započítať odparovanie vody z bobuliek. V konečnom dôsledku ostáva iba veľmi malé množstvo nektáru. O hrozno musí byť veľmi dobre postarané aj počas zberu. Nesmie rozmrznúť predtým, ako sa lisuje, ináč by voda zriedila sladkú a tuhú šťavu. Nie každé hroznové odrody sú vhodné na výrobu ľadového vína. Skúsenosť ukázala, že hrozno s hrubšou šupkou, ako sú odrody Vidal a Riesling, sú na produkciu ľadového vína najlepšie.

Chuť ľadového vína

Hotové ľadové víno má jedinečnú a neopakovateľnú chuť. Niekedy máva medovo-broskyňovú alebo marhuľovú dochuť, či dokonca svojou chuťou pripomína tropické ovocie. Ľadové víno je mimoriadne vhodné ako dezert po dobrom jedle. Je to naozaj lahodná pochúťka. Najlepšie sa víno páruje s mäkkými syrmi, ovocím, či čokoládou.

Dar ľadového vína

Ľadové víno je veľmi vzácny a exkluzívny produkt. Jeho vkusné balenie, zaujímavý tvar fľaše a umelecky poňatá etiketa ho predurčuje ako mimoriadne vhodný darček na každú slávnostnú príležitosť.